Psihoterapie de grup
Online / Față în față

Terapia de grup este o formă de psihoterapie cu eficiență înaltă, și este cel puțin egală cu psihoterapia individuală în capacitatea de a oferi beneficii semnificative (Yalom, 2005).

Psihoterapia de grup se adresează acelor grupuri care lucrează directiv, pe o anumită temă, traumă, adicție etc, sau non-directiv, având ca scop cunoașterea, înțelegerea, schimbarea și evoluția personală.

Membrii grupului împărtășesc dificultățile lor de relaționare, trăirile, gândurile, situațiile de viață și istoria de viață celorlalți membri și găsesc în grupul din care fac parte sprijin, susținere și sentimente precum nu sunt singur, mai sunt și alții ca mine sau pot face ceva.

Contactează-mă folosind formularul de mai jos.

    Obiectivele terapiilor de grup

    • optimizarea modalităților de relaționare interpersonală;

    • dezvoltarea competențelor de comunicare interpersonală, în mod direct, onest, authentic, liber;

    • manifestarea laturilor personalității (atitudini, aptitudini, creativitate, inteligență, temperament);

    • experimentarea unor roluri și comportamente noi, interpersonale;

    • educarea stimei de sine, creșterea încrederii în propria persoană, precum și creșterea încrederii în ceilalți;

    • întelegerea propriilor trăiri interioare, dar și ale celorlalți, prin investigarea tiparelor relaționale evidențiate atât în cadrul relațiilor cu ceilalți membri ai grupului cât și din exteriorul grupului de lucru;

    • parcurgerea unor schimbări personale în interiorul grupului, pentru ca ulterior, schimbările să poată fi aplicate și în viața de zi cu zi.

    Exemple de terapie de grup

    • Îmbunătățirea comunicării interpersonale este în centrul atenției unei arii de intervenții din psihoterapia de grup pentru părinte și copil ce se adresează tulburărilor de conduită din copilărie și comportamentului antisocial. Comunicarea deficientă a nevoilor copiilor și a așteptărilor părinților generează sentimente de neajutorare personală și ineficiență, atât la copii căt și la părinți. Ele duc la punerea în act a comportamentelor de către copii și la răspunsuri parentale care, deseori sunt ostile, devalorizatoare și impulsiv violente. În aceste grupuri, părinții și copiii învață să recunoască și să corecteze ciclurile interpersonale neadaptative prin intermediul psihoeducației, rezolvării de probleme, antrenării abilităților interpersonale, jocului de rol și feedbackului.

    • Se poate apela la terapia de grup când adultul are dificultăți de relaționare și inter-relaționare în plan socio-profesional și personal, când are tendința de a se retrage social, când simte stări de anxietate generalizată, când se simte trist, deprimat, nu mai are poftă de viață, când trăiește atacuri de panică, când este excesiv de timid, când nu poate face față unei pierderi majore (deces, divorț etc.).

    • Copiii și adolescenții pot experimenta în grup manifestrea creativității, inițiativa, cooperarea, altruismul, exprimarea liberă, îmbunătățirea imaginii de sine, empatia, asertivitatea, gândirea critică. Își pot ameliora tulburările de conduită, tendințele de dependență, tendințele de revoltă și agresivitate, sau cele de exercitare a bullying-ului asupra altora, pot înțelege nevoia ajutorului din partea adulților în situații în care ei nu pot face față.

    Terapiile de grup

    • Există grupuri pentru persoanele care au trecut printr-un incest, pentru oameni cu HIV/ SIDA, pentru clienți cu tulburări de comportament alimentar sau cu tulburare de panică, pentru clienți suicidari, pentru persoane în vârstă, pentru părinți ai copiilor abuzați sexual, pentru părinți cu copii decedați, pentru jucătorii comulsivi sau pentru sex-adicție, pentru femei cu depresie post-partum, pentru bărbați cu disfuncții sexuale.

    • Există grupuri pentru persoane care au trecut printr-un divorț, pentru copiii pacienților cu Alzheimer, pentru alcoolici, pentru copiii alcoolicilor, pentru mamele copiilor dependenți de droguri, pentru familiile celor cu boli mintale, pentru tații fiicelor delincvente, pentru femeile depresive, pentru adolescenți furioși, pentru supraviețuitorii atacurilor teroriste, pentru femei cu cancer, pentru pacienți dialitici, pentru persoane cu scleroză multiplă, leucemie, astm, anemie, surditate, agorafobie, retard mental.

    • Există grupuri și pentru transsexuali, pentru persoane cu diferite tulburări de personalitate – narcisici, histrionici, obsesiv-compulsivi, paranoici, schizoizi, schizotipali, dependenți, evitanți, borderline, antisociali, pentru părinți adoptivi, pentru persoane care au suferit un infarct miocardic, pentru persoane îndoliate. Lista poate continua.

    Tarife

    150 lei /

    Ședință

    O ședință de 90 de minute pentru grup, față în față sau online (grupuri de 4 – 10 membri față în față, 4 – 15 membri online);

    Programările se anulează telefonic de către client cu 24 ore înainte. Prezența la cabinet/ întâlnire online, se face respectând ora stabilită. În cazul în care, din diverse motive, veți întârzia, sunteți rugați să anunțați acest lucru.

    Programează o ședință sau trimite-mi detalii despre situația ta folosind formularul de contact!